Drommedaris Dotslash

Provincie Utrecht is vanuit de ambitie om steeds meer een duurzame en gezonde leefomgeving te creëren, een innovatie challenge gestart. Dit doet Provincie Utrecht in samenwerking met starthubs. waarbij de challenge als volgt luidde: ‘We zijn op zoek naar slimme sensoren, waarmee we met participerende burgers continu data verzamelen voor een gezonde leefomgeving.’ 

Starthubs
Starthubs is net als Camenai gevestigd op de Dotslash Campus in Utrecht en is een specialist in Challenge Based Innoveren. Via diverse challenges worden grote organisaties met een probleem of innovatief vraagstuk verbonden met innovators met een oplossing.

De challenge
Provincie Utrecht is aan het groeien hierdoor moet er verder gewerkt worden aan een leefomgeving die uitnodigt om te bewegen, spelen, en verbinden en die zich kenmerkt door groen, een goede luchtkwaliteit en weinig overlast. Nu zocht Provincie Utrecht  een oplossing voor het genereren van data waardoor je beter kan weten waar en hoe de leefomgeving verbeterd kan worden.

De challenge heeft gezorgd voor 17 verschillende oplossingen van startups en scale-ups. De een focust zich meer op de tech terwijl de ander haar focus op de inwoners hadden. Uit de 17 inzendingen is er een top 3 gemaakt door de jury die bestond uit burgers, ondernemers en ambtenaren. De uiteindelijke winnaar met de beste totaaloplossing is Camenai geworden. 

Camenai
Camenai biedt de mogelijkheid om op een voordelige en dus laagdrempelige manier de actuele informatie te verkrijgen. Met steeds nieuw beeldmateriaal dat objectief is. Hierdoor is het gemakkelijk om te interpreteren informatie te presenteren. En zo houd je samen met Camenai grip op de buitenruimte. 

Camenai brengt door middel van haar dashboard en app samen geautomatiseerd in beeld hoe de buitenruimte erbij staat, tegen relatief lage kosten. Betrokken inwoners van de Provincie Utrecht kunnen automatisch data inzamelen, gewoon met hun eigen telefoon dat vastgekoppeld is aan een voertuig. Hierdoor wordt direct onregelmatigheden gedetecteerd, zoals zwerfafval of beschadigingen.

De toekomst?
De oplossing van Camenai is als winnaar verkozen, mede doordat de oplossing snel toegepast kan worden. Binnenkort start er een pilot met een testgroep, hierbij zullen er 9 burgers en een weginspecteur worden ingezet. Ook krijgt Camenai 15.000 Euro aan budget van de Provincie Utrecht om het experiment goed uit te kunnen voeren. 

Volg je Dotslash Utrecht al?