Yes! Wat een top avond weer bij Dotslash in samenwerking met onze partner: nlgroeit! Voorafgaand aan de ronde tafelgesprekken was het woord aan twee fijne sprekers:

De voormalig bondscoach van het Nederlandse Honkbalteam die in 2011 met het behalen van het wereldkampioenschap een unieke prestatie neerzette: Brian Farley.

Hij had (vond ik) echt een mooi verhaal. Daar had er zo nog 2 uur naar kunnen luisteren en ook Dick  zette met zijn compleet andere manier van denken tav leiderschap, managen en ondernemen de zaal vol groeiondernemers aan het (om)denken.

Hierbij de Take-Aways waarmee ik als host deze sessie afsloot: (diverse mensen vroegen na afloop of die nog werden gedeeld).

Takeaways
Dick leerde ons dat ondernemen op basis van de zelfde waarden als die je bij je vrienden zou hanteren ook kan werken in een bedrijf. Maar als je dat doet moet je all-in gaan. Denken dat je controle uit handen kan geven en toch de controle kan houden is als zwemmen met de haaien en hopen dat ze vegetarisch zijn.

En dat vertrouwen kan je ook geven aan jongeren. Dat zou je immers met je eigen kind ook doen. Dus kijk de volgende keer naar zo’n jong talent en denk: hey, dat is ook een kind van iemand!

Power doesn’t change you, it only shows who you really are.

Als je strategie top is maar je cultuur ruk, dan val je terug op cultuur. Welke cultuur wil je hebben? Een angst cultuur of een groeicultuur?

Don’t talk in absolutes. Focus niet op het winnen maar op de groei. Waardeer de effort niet het resultaat.

Een obstakel is geen kans op falen maar een kans op groei.

Als je recent weinig fouten hebt gemaakt heb je vast weinig nieuws geprobeerd.

Je waardeert meer waar je hard voor gewerkt hebt en waarvoor je, ondanks tegenslagen of het feit dat het buiten je comfort zone ligt, hebt doorgezet. Doorgaan, niet opgeven en resultaat boeken, dat voelt goed.

De enige manier om gedrag te veranderen is door mensen te laten ervaren dat die verandering meer oplevert dat het volhouden van het oude gedrag.

Wil je gezien worden of wil je zijn. Jij mag kiezen.
Maar maak de afweging: is the juice worth the squeeze?

Boekentips:
Lees het boek Moneyball of kijk de film. Andere boeken tips: Semco of Semco in de polder van Allard Droste, Scaling-Up van Verne Harnish, Traction van Gino Wickman en/of Scaleup’s & Downs van Wendy van Ierschot.